Ce trebuie sa stii despre o soba sau un semineu inainte sa achizitionezi?

Sfaturi utile pentru achizitionarea unei sobe/semineu

In ultimii ani, cererea pentru achizitionarea unei sobe/semineu a crescut, fiind o varianta ideala pentru incalzirea unui anumit spatiu sau chiar a intregii locuinte. Cu ajutorul unei sobe poti contura imaginea unei seri de odinioara la gura sobei alaturi de cei dragi!

www.semineu-ieftin.ro iti prezinta totul despre achizitionarea unei sobe/semineu! Iata cateva aspecte, intrebari si pareri, sfaturi ale specialistilor de care trebuie sa tii cont, inainte de a achizitiona o soba/semineu:

– A. Cum aleg tipul de soba / semineu perfect pentru nevoile mele?
– B. Utilizarea si functionarea sobei / semineului!
– C. Intretinerea si curatarea sobei / semineului!

Achizitionarea unei sobe/semineu

A. Cum aleg tipul potrivit de soba sau semineu? Caracteristici esentiale!

Puterea calorica

Ce trebuie sa stii atunci cand doresti sa achizitionezi o soba/semineu, este puterea termica si care este spatiul pe care doresti sa il incalzesti.

Puterea se calculeaza in functie de suprafata totala ce trebuie incalzita, inaltimea camerelor si gradul de izolatie a locuintei. Spre exemplu daca doresti sa incalzesti aproximativ 100 metri, sursa ta de caldura trebuie sa aiba o putere nominala cuprinsa intre 4-7 kW.

Locul de amplasare

O alta carcteristica importanta este amplasarea, astfel pentru a profita la maxim de capacitatile unei sobei/semineu trebuie sa te gandesti la locatie, marimea potrivita si paramaterii tehnici. Pentru amplasarea corecta a dispozitivului termic, unul din specialistii nostri te poate ajuta si indruma sa faci alegerea potrivita.

Un semineu\soba pentru a functiona optim trebuie sa aiba suficient aer de ardere. 

Cu cat incinta este mai mare si izolatia mai buna, cu atat vei avea nevoie de un aport mai mare de aer din exterior, hol sau subsol. Aerul din exterior poate fi adus din podea (admisia de jos) sau din spate (admisie spate).

Majoritatea sobelor si a semineelor sunt echipate cu admisie de aer din exterior. Aceasta se realizeaza pentru ca anumiti factorii pot crea o depresiune, si poate afecta negativ tirajul sobei.

Achizitionarea unei sobe/semineu

Racordarea la cosul de fum

Elementul cheie si componenta cea mai importanta a unei instalatii de caldura este cosul de fum. Acesta este motorul sobei sau semineului, de aceea trebuie sa aiba un tiraj optim. Acesta este ales in functie de paramatri tehnici ai sobei/semineului. Pentru acesti pasi importanti te vom ajuta si iti vom recomanda cel mai potrivit cos de fum nevoilor locuintei tale.

Exista posibilitatea sa existe deja un cos de fum care trebuie inspectat si verificat daca diametrul, tirajul, etc sunt potrivite si fac fata dispozitivului termic. Un horn profesional trebuie sa fie cel mai bun element din tot sistemul termic!

Montarea unui semineu trebuie realizata impreuna cu o echipa de specialisti autorizati in domeniu. Este nevoie de o echipa specialista deoarece montajul necesita o atentie speciala la materiale, cat si la punerea in functiune a dispozitivului.Dacă sunteți pe piața de haine, platforma noastră este cea mai bună alegere! Cel mai mare centru comercial!

Achizitionarea unei sobe/semineu

Stilul dispozitivului

– Focar de semineu presamblat / Soba de sine statatoare

Daca iti doresti un produs de serie, care este si mai ieftin, atunci poti sa alegi un semineu preasamblat (modular) cu focar. Se monteaza simplu si rapid. O alta varianta este si soba de sine statatoare, care doar se asaza pe pozitie. Aceasta nu are nevoie de o constructie speciala, finisaj sau imbracaminte.

– Focar personalizat

Daca iti doresti un dispozitiv termic personalizat, poti sa alegi un focar de semineu, iar aspectul/partea exterioara a acestuia o poti personaliza si finisa in functie de preferintele si dorintele tale. In alegerea modelului potrivit pentru tine, poti tine cont de stilul incaperii de amplasare.

Achizitionarea unei sobe/semineu

Destinatia dispozitivului

– Focar de semineu / Soba standard

Daca doresti un dispozitiv termic ca a doua sursa de caldura, care sa aiba un rol decorativ si care sa incalzeasca doar un spatiu redus al locuintei, atunci vei alege un focar de semineu standard sau o soba clasica pe lemne. Un astfel de semineu sau soba functioneaza pe principiul convectiei si a radiatiei, emanand caldura in incaperea in care este amplasat/a.

– Focar de termosemineu / Soba cu bazin de apa

Daca doresti un dispozitiv termic care sa fie o sursa secundara ce poate prelua intreaga instalatie de incalzire a caminului si care sa incalzeasca un etaj intreg, atunci ar trebui sa optezi pentru un focar de termosemineu sau soba cu bazin de apa. Dispozitivul pe apa functioneaza asemeni unei centrale, prin incalzirea apei din calorifere, radiatoare, pardosea etc.

Achizitionarea unei sobe/semineu

Tipul de combustibil necesar la achizitionarea unei sobe/semineu

– Focar de semineu / Soba pe LEMNE

Daca iti place clasicul, si doresti sa auzi troznetul autentic al lemnului in foc, atunci cu siguranta trebuie sa alegi un semineu sau soba pe lemne. Aceste surse de caldura nu se vor demoda niciodata, iar atmosfera creata este una deosebita. Singurul dezavantaj major este ca trebuie sa te ocupi de spartul lemnelor, de depozitarea acestora. Pentru a te bucura din plin de frumusetea semineului, va fi nevoie sa te asiguri ca vei avea mereu lemn uscat de cel putin 2 ani cu o umiditate scazuta.

– Focar de semineu / Soba pe PELETI

Daca esti tipul de persoana care indrageste mai mult confortul atunci semineul\soba pe peleti poate fi cea mai buna alegere. De ce? Pentru ca sacii de peleti ii depui foarte simplu intr-o camera tehnica sau in pivnita, iar incarcarea este foarte simpla si nu produci deranj. In plus, echipamentele pe peleti sunt automatizate, iar reglajul lor se face foarte fin prin intermediul tehnologiei wireless, chiar de pe telefon.

– Focar de semineu / Soba pe GAZ

Daca vrei un maximum de confort si un minim de efort, atunci alege semineul sau soba pe gaz! Aici nu mai ai de a face cu incarcarea combustibilului in focar. Aici totul se realizeaza de la buton, automat, dispozitivul fiind conectat la reteaua de energie cu gaz sau la butelie. Tot ce trebuie sa faci este sa te asezi pe canapea si sa apesi pe butonul de la telecomanda. Multe dispozitive pe gaz au chiar posibilitatea de a controla soba sau semineul cu ajutorul unui smartphone.

Modern Glass Corner Fireplace Interior 1 Scaled 1024x732

Aprinderea corecta a focului

Sfaturi utile pentru achizitionarea unui sobe/semineu

Pentru aprinderea primului foc din soba sau semineu, trebuie urmate anumite instructiuni si reguli din manualul de instalare si utilizare. La primul focul vopseaua este intarita si are un miros temporar ce o sa dispara dupa primele 2-3 utilizari. Acest lucru nu se intampla in cazul semineelor de top din gama Hoxter, care sunt vopsite pe baza de rasini, ce nu miroase nici macar la primele focuri. Pentru aprinderea corecta a focului ai nevoie de un aprinzator si lemn uscat taiat in bucati mari si mici. 

Utlizeaza metoda aprinderii de sus si aseaza straturi de lemn la baza. Apoi pune aschiile mici peste bucataile mari, iar aprinzatoarele deasupra. In primul rand, folosind aceasta metoda incalzirea cosului de fum se va face mai rapid. Aceasta metoda va asigura un tiraj bun, si va favoriza o ardere corecta a lemnului. Totodata, va diminua depunerile de fum de pe sticla. Insa inainte de a incepe, deschide complet aerul primar si secundar.

View Fireplace With Burning Logs Natural Fur Skin Floor Holder With Logs Cozy Room Scaled 1024x683

Admisia aerului in focar semineu / soba

Pentru a te bucura de toate beneficiile incalzirii cu lemn si pentru cel mai bun tiraj al arderii, e nevoie sa stii ca pentru foc trebuie utilizat doar lemn uscat si de esenta tare sub forma de bustean. Deschide aerul primar si secundar de ardere, si inceraca sa aprinzi focul utilizand metoda de aprindere de sus in jos pentru a amorsa rapid cosul si a facilita evacuarea fumului din focar. Pune cantitati mici de lemne, aproximativ 2-3 lemne mai groase, si pune-le pe jarul din incinta intodeauna.

Tipul de lemn folosit pentru ardere

In soba sau semineu poate fi ars cam orice tip de lemn, dar rasinoasele nu sunt recomandate deloc! Insa cel mai important aspect este ca lemnul sa fie intodeauna uscat! Pentru a te bucura de randamentul maxim alege lemne de esenta tare, ce au o putere calorica ridicata (stejar, carpne sau fag).

Este recomandat sa ai lemnul taiat in bucati inainte de-al depozita, astfel acesta se va usca mai repede. Lemnul pentru ardere trebuie sa aiba dimensiunea potrivita, adica sa nu fie foarte mic, dar nici foarte mare, astfel el poate fi asezat optim in incinta, in functie de capacitatea pe care o are acesta.

Surcelele si bucatile mai mici de lemn taiate sunt folosite doar pentru declansarea focului. Intodeauna foloseste lemnul potrivit pentru a te bucura de randamnetul maxim oferit de semineu sau soba. Lemnul cu un nivel de umiditate sub 20% este cel ideal! Nu folosi niciodata lemn tratat chimic!

Nu uita, lasa intodeauna deschiderea completa a aerului secundar. Admisia de aer secundar este redusa daca in partea inferioara a camerei de ardre exista suficienta cantitate de jar. Lemnul are o ardere mai lenta atunci cand admisia aerului este redusa, insa evitati folosirea focarului cu admisia inchisa complet pentru a evita afumarea sticlei.

In plus, lemnul nu trebuie aruncat in incinta, ci introdus cu grija pentru a preveni deteriorarea samotei sau a geamului!

Klee Immagine Alta 1305876500 Scaled 1024x683
Guttuso Immagine Alta 1305875735 Scaled 1536x1024

Pentru mai multe informatii, urmareste-ne pe paginile noastre de Facebook si Instagram: semineu-ieftin.ro si seminee.exclusiviste.oltenia.