Cos de fum din caramida, inox sau ceramica?

Cosul de fum este unul dintre cele mai importante detalii ale unei case care nu este racordata la un sistem de incalzire centralizat. V-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre cosul de inox, caramida sau ceramica? 

Nu stiti care este cel potrivit pentru dumneaoastra? Echipa Semineu-ieftin te ajuta sa faci alegerea potrivita pentru tine si locuinta ta!

Atunci cand alegeti un cos de fum, estetica devine secundara dupa functionalitate. 

Exista 3 tipuri de cosuri de fum din care puteti alege:

1. Cosurile de fum zidite cu caramida

Desi aceste cosuri de fum din zidarie sunt cel mai des intalnite modele de constructie de cos in Romania, nu sunt cea mai sigura solutie de evacuare a fumului si a gazelor din sursele termice. Ele sunt construite la casele vechi sau foarte vechi.

Avantaje:

-accesibile la pret, mult mai ieftine ca alte modele/ variante;
-achizitionarea cu susurinta a materialelor de constructie;
-aspect mai placut.

Shutterstock 721783651

Dezavantajele cosurilor din caramida:

– timpul de executie / constructie este mult mai mare decat cel al altor variante de cos de fum.

– are un tiraj scăzut și nu favorizează evacuarea corespunzătoare a gazelor rezultate din ardere

– lipsa izolației provoacă acumulări de gudron umed din cauza condensului

– este necesară o echipă mult mai pricepută pentru executia acestui tip de cos: la aceste cosuri de fum ai nevoie de un meserias bun ce trebuie sa cunoasca distantele minime fata de lemn, materialele adecvate si celalalte detalii tehnice importante!.

– intretinere mult mai minutioasa! Trebuie verificat des, pentru a se putea depista din timp eventuale fisuri sau depuneri de gudron, ca acestea sa fie remediate la timp. 

2. Cosurile de fum ceramice

Aceste tipuri de cosuri de fum sunt concepute la interior cu tuburi din ceramica (pe unde trece fumul si gazul ars), care sunt invelite cu un strat de izolatie, iar la exterior sunt incadrate in mantale de beton rezistente – mai sunt cunoscute ca si cosuri de fum triplustrat. Este o solutie sigura, cu o durata mare de viata si este usor de montat. De aceea, hornurile ceramice sunt unele dintre cele mai bune solutii de evacuare existente pe piata.

Alegerea cosului de fum

Avantajele cosurilor de fum ceramice:

– durata cea mai mare de viata dintre cele 3 tipuri de cosuri de fum. Daca acestea sunt intretinute in mod corespunzator, periodic, ele pot oferi o functionalitate optima indelungata;

– produse certificate, testate si imbunatatite continuu; 

– rezistenta la temperaturi inalte de pana la 600*C.  Acestea sunt deja trecute prin foc in fabrica producatorului, la temperaturi de aproximativ 1100*C, astfel incat devin rezistente;

– pot fi cumparate pe mai multe diametre;

– atunci cand le cumperi, in comparatie cu hornurile din caramida, aceste modele de cosuri de fum ceramice vin ca un sistem complet;

– aspect placut, iar designul poate fi personalizat; 

– asigura un tiraj bun, ce eficientizeaza functionarea si consumul sursei de caldura.

Dezavantajele cosurilor de fum ceramice:

– greutatea este destul de mare. Deci, in anumite cazuri, precum cabanele sau casele de vacanta ori locuintele pe structuri slabe, acestea nu vor putea fi folosite;

– pretul este mai ridicat;

– manopera, in comparatie cu cosurile de fum din inox, necesita un efort mai mare, deci trebuie alocat un buget mult mai mare pentru meseriasi. 

3. Cosurile de fum din inox

Sunt o varianta moderna de evacuare, formate din pereti de inox cu izolatie intre acestia, care poate sa fie din vata bazaltica, ceramica sau minerala (la variantele mai ieftine). Pot fi o alternativa buna la cosurile traditionale din zidarie de caramida ori atunci cand un cos de fum profesional ceramic nu poate fi instalat.

Alegerea cosului de fum

Avantajele cosurilor de fum din inox:

– greutatea redusa, ce permite ca acestea sa poata fi montate in anumite locuri unde cosurile de fum din caramida sau hornurile metalice nu pot fi montate, cum ar fi: cabane, constructie pe structura de lemn sau metalice, hale, case de vacanta, cladiri fara fundatie etc;

– ofera cea mai larga gama de diametre;

– intretinere si curatare cu mare usurinta;

– pot fi montate la diferite etaje ale locuintei sau suspendate de perete, cu plecare din consola;

– pot fi montate si dupa constructia si finisarea casei fara prea mult deranj sau santier;

– constructie rapid: un cos de fum din inox poate fi asamblat chiar si in cateva ore.

Dezavantajele hornurilor din inox:

– au o rezistenta mai mica in timp decat cosurile de fum ceramice;

– perioada de garantie este mult mai scurta;

– costuri mai mari atunci cand te decizi sa cumperi. Din cauza evolutiei preturilor metalelor din ultimii ani si a materialelor izolatoare, acest cos a ajuns sa fie unul dintre variantele cu cele mai ridicate costuri de cumparare.